MENOY
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αγορές από το Διαδίκτυο (e-commerce)
Ηλεκτρονικό κατάστημα
Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ένας διαδικτυακός χώρος όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για προϊόντα μέσω διαθέσιμων καταλόγων, να επιλέξετε και να αγοράσετε προϊόντα και να πληρώσετε μέσω πιστωτικής κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Η ασφαλής πρόσβαση και συναλλαγή με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εξαρτάται από το κύρος και την υποδομή που διαθέτει το συγκεκριμένο κατάστημα.

Χρήση του Διαδικτύου για αγορά προϊόντων
Τα παιδιά εξοικειώνονται πολύ γρήγορα στη χρήση του διαδικτύου για αγορά προϊόντων. Κάθε τέτοια αγορά θα πρέπει να γίνεται με τη συγκατάθεση των γονιών. Η συγκατάθεση θα πρέπει να δίνεται μετά από τους πιο κάτω ελέγχους:
  • Ελέγξτε πρώτα το υπόβαθρο του καταστήματος που θα αγοράσετε. Αναζητήστε μια διεύθυνση, ζητήστε να σας στείλουν ταχυδρομικώς έναν κατάλογο ή τηλεφωνήστε και μιλήστε σε κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας.
  • Ερευνήστε την τοποθεσία Web για σφραγίδες έγκρισης από τρίτους όπως BBBOnLine (Better Business Bureau Online) ή στην ενότητα TRUSTe. Οι εταιρείες μπορούν να βάλουν αυτές τις σφραγίδες στις τοποθεσίες τους εάν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα του φορέα, π.χ. σχετικά με την αντιμετώπιση των παραπόνων και των διαφορών και τη χρήση των προσωπικών δεδομένων. Εάν δεν υπάρχουν οι σφραγίδες αυτές σε εμφανές σημείο της τοποθεσίας, ψάξτε στην πολιτική απορρήτου ή στους "Όρους χρήσης", η πρόσβαση στους οποίους θα πρέπει να είναι εύκολη από την τοποθεσία Web.
  • Μάθετε τη γνώμη των υπόλοιπων αγοραστών σχετικά με κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα σε συγκριτικές τοποθεσίες, όπως η Epionions και η Bizrate.
  • Ελέγξτε τις μεθόδους και τις πολιτικές αποστολής για να βρείτε τους μεταφορείς που χρησιμοποιούν, τα έξοδα αποστολής, καθώς και εάν παρέχουν παρακολούθηση και ασφάλιση της αποστολής.
  • Μάθετε τον τρόπο προέλευσης της αποστολής. Τα αγαθά αποστέλλονται συχνά από διεθνείς προορισμούς, που απαιτούν τελωνιακή έγκριση και επιπλέον χρόνο.
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, εάν κάποια τοποθεσία ικανοποιεί όλα τα παραπάνω κριτήρια τότε, κατά πάσα πιθανότητα, η τοποθεσία είναι νόμιμη και αξιόπιστη. Αλλά, όπως γίνεται και με τα περισσότερα πράγματα εντός και εκτός διαδικτύου, εάν κάτι δεν σας αρέσει σε αυτό το κατάστημα, αγνοήστε το και ψωνίστε από κάπου αλλού.

Χρήση πιστωτικής κάρτας στο Διαδίκτυο
Προτού υποβάλλετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βεβαιωθείτε για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του.

Προτού πληκτρολογήσετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, βεβαιωθείτε ότι το κατάστημα που επιλέξατε τηρεί τους παρακάτω κανόνες:
  • Η εταιρεία πρέπει να απαιτεί μόνο τα προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της αγοράς. Πιθανόν να πληκτρολογήσετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας ζητούν άλλες πληροφορίες, όπως τον αριθμό κοινωνικήςασφάλισης ή αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών.
  • Το ηλεκτρονικό κατάστημα που επισκέπτεστε θα πρέπει να χρησιμοποιεί ασφαλή τεχνολογία. Όταν μεταβείτε στην οθόνη εισαγωγής του αριθμού της πιστωτικής σας κάρτας ή άλλων προσωπικών στοιχείων, βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση Web αρχίζει με τα γράμματα https (π.χ. https://www.tailspintoys.com/) και ότι στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται ένα κλειδωμένο λουκέτο.
  • Εάν πιστεύετε πως πέσατε θύμα απάτης με την πιστωτική σας κάρτα, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επικοινωνήσετε με το κέντρο εξυπηρέτησης της JCC ή με το κέντρο εξυπηρέτησης της τράπεζάς σας.
  • Κάθε φορά που λαμβάνετε τις αναλυτικές καταστάσεις της πιστωτικής σας κάρτας εξετάστε τις προσεκτικά. Ψάξτε για συναλλαγές που δεν κάνατε, λογαριασμούς που δεν ανοίξατε και ανεξήγητες χρεώσεις.

Ασφαλείς Ιστοσελίδες
Η εμφάνιση του εικονιδίου με το κίτρινο λουκέτο σε μια διαδικτυακή τοποθεσία είναι σημάδι ασφαλούς ιστοσελίδας, επειδή το κλειστό λουκέτο υποδεικνύει πως η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών που εισάγετε (αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας ή άλλη πληροφορία ταυτοποίησης). Όμως, το εικονίδιο με το κίτρινο λουκέτο μπορεί να είναι ψεύτικο. Για να διασφαλίσετε τη γνησιότητά του κάντε διπλό κλικ για να διαπιστώσετε το πιστοποιητικό ασφαλείας της τοποθεσίας. Το όνομα που ακολουθεί το "Issued to" (Εκδόθηκε για), θα πρέπει να αντιστοιχεί με το όνομα της διαδικτυακής τοποθεσίας. Εάν το όνομα διαφέρει, πιθανόν να βρίσκεστε σε μια ψεύτικη τοποθεσία, γνωστή και ως "spoofed" (πλαστή) τοποθεσία. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν το πιστοποιητικό είναι νόμιμο, μην εισάγετε προσωπικά δεδομένα.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας