MENOY
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Παιχνίδια (games)
Παιχνίδια και το Διαδίκτυο
Ίσως το διαδίκτυο να μην ήταν και τόσο συναρπαστικό για τα παιδιά αν δεν υπήρχαν τόσα παιχνίδια. Υπάρχουν πολλών ειδών παιχνίδια στο διαδίκτυο που είτε παίζονται μέσω του διαδικτύου με πολλούς παίχτες είτε ένα παιδί μπορεί να το κατεβάσει στον υπολογιστή του και να παίζει από εκεί. Ένα παιδί μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφόρων ειδών παιχνίδια, όπως παιχνίδια δράσης, εξομοίωσης, σπαζοκεφαλιές, αθλητικά, στρατηγικής κ.λπ.

Τα παιδιά και το παιχνίδι
Μερικά παιχνίδια μπορεί να έχουν περιεχόμενο που να ενοχλεί και που ενδεχομένως να είναι ακατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας. Ζητάτε από τα παιδιά σας να σας συμβουλευτούν πριν χρησιμοποιήσουν ή αγοράσουν κάποιο παιχνίδι. Σαν γονείς βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό για το παιδί σας.

Υπάρχουν παιχνίδια τα οποία ταξιδεύουν τα παιδιά σε ένα απέραντο εικονικό κόσμο. Ελέγξτε εάν ο εικονικός κόσμος που χρησιμοποιείται από τα παιδιά σας έχει γονικό έλεγχο ή οποιοδήποτε εργαλείο που φιλτράρει ανεπιθύμητες ιστοσελίδες.

Μπορείτε να κάνετε την εμπειρία των παιχνιδιών του παιδιού σας ασφαλή, κατάλληλη για την ηλικία του, φιλική, διασκεδαστική, ακόμη και εκπαιδευτική εάν ενημερωθείτε για την κοινότητα των παιχνιδιών, τις αξιολογήσεις των παιχνιδιών και τον τρόπο χρήσης των εργαλείων προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφαλείας, που είναι ενσωματωμένα στα παιχνίδια. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να προστατεύσετε τα παιδιά σας, όταν παίζουν παιχνίδια και ανταγωνίζονται στο διαδίκτυο:
  • Οι γονείς πρέπει να εξοικειώνονται με τα παιχνίδια και να γνωρίζουν πώς τα παιδιά ξοδεύουν το χρόνο τους στο διαδίκτυο. Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του παιχνιδιού ή ακόμα καλύτερα, παίξτε το εσείς οι ίδιοι πρώτα.
  • Παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι’ αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.
  • Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Παρακολουθήστε τις συνομιλίες και τα μηνύματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εάν κάποιος παίκτης χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας το αναφέρει αμέσως. Γνωρίζοντας το όνομα του χρήστη αυτού θα μπορέσετε να αποκλείσετε τα μηνύματά του ή / και να τον αναφέρετε στους διαχειριστές του παιχνιδιού.
  • Αναζητάτε πάντοτε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στον παρόντα διαδικτυακό τόπο. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού,το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και ακολούθως την ηλικιακή του ταξινόμηση.
  • Προσπαθήστε να καθορίζετε από πριν ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν τα παιδιά σας.
  • Το παιδί θα πρέπει να είναι επιφυλακτικό στην επικοινωνία που πραγματοποιεί με τους συμπαίκτες του σε διαδικτυακά παιχνίδια.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
  • Χρησιμοποιήστε τη φωνητική συνομιλία με σύνεση. Ορισμένα συστήματα παιχνιδιού επιτρέπουν τη φωνητική συνομιλία με άλλους παίκτες, με τη χρήση σετ ακουστικών (η λειτουργία αυτή δεν συνίσταται για μικρά παιδιά).
  • Πείτε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί ονόματα χρήστη ή «χαρακτήρα» τα οποία να μην αποκαλύπτουν τα προσωπικά του στοιχεία ή να μην υποκινούν την παρενόχληση.

Διαδικτυακός τζόγος
Κατά τη διάρκεια διερεύνησης του διαδικτύου τα παιδιά ανακαλύπτουν τοποθεσίες τυχερών παιχνιδιών. Οι τοποθεσίες τυχερών παιχνιδιών συνήθως περιέχουν παιχνίδια με κάρτες, πίνακες, λέξεις, arcade ή παζλ, με αυτόματη παρακολούθηση και προβολή του σκορ και συνήθως αφορούν το κέρδος ή την απώλεια αληθινών χρημάτων.

Η χρήση των τυχερών παιχνιδιών από παιδιά είναι παράνομη. Θα πρέπει σαν γονείς να συμβουλεύετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους του τζόγου και να τα καθοδηγείτε ώστε να αποφεύγουν να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Εξηγήστε τους ότι ο διαδικτυακός τζόγος είναι εθιστικός.

Η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο απαιτεί συνήθως τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν έχουν πρόσβαση στην πιστωτική σας κάρτα χωρίς την άδειά σας.


Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας